Palarnia kawy Green
Palarnia Kawy GREEN
Palarnia GREEN współpracuje bezpośrednio z farmerami w kraju pochodzenia surowca, dlatego mamy pewność, że nasza kawa jest starannie wyselekcjonowana. Dostawcy kawy palarni GREEN są corocznie audytowani u źródła. Współpracujemy długoterminowo z zaufanymi farmerami, dla których kawa jest pasją, a nie tylko walutą.
Naszą kawę kupujemy bezpośrednio od producentów i lokalnych farmerów w kraju pochodzenia kawy, gwarantuje to Państwu możliwość picia świeżo zbieranej kawy.
Kawę wypalamy w nowoczesnej i zaawansowanej technologicznie palarni, gdzie parametry kawy są kontrolowane przez nas i przez system operacyjny co wpływa na powtarzalność smaku. Stosujemy metodę powolnego wypału „slow roast„ , która dodatkowo intensyfikuje smak i aromat naszej kawy.
Czym różni się nasz sposób palenia od sposobu przemysłowego? Kawa w sklepach to kawa, która została wypalona w piecach przemysłowych. Jest ona poddana wysokiej temperaturze tak, aby skrócić czas palenia nawet do 3 min. Kawa ta w większości wypalana jest na bardzo ciemny kolor. To powoduję, że traci większość nut smakowych, a dodatkowo nie jest kontrolowana jej intensywność i kwasowość. Nasze palenie rzemieślnicze natomiast jest metodą powolną, dzięki której możemy kontrolować stopień wypalenia kawy, a co za tym idzie wydobyć pełen bukiet smakowy kaw. Przykładamy wszelkich starań, by smakowała Państwu nasza kawa, dlatego zawsze po wypaleniu kawy, sami ją próbujemy i oceniamy.