RYNEK KAWY: INDONESIA SUMATRA MANDHELING
Wiele wysp Indonezji zostało uformowanych przez wulkany i nadal korzysta z gleby bogatej w popiół wulkaniczny i idealnej do uprawy kawy. Nic dziwnego, że niektóre z najbardziej znanych kaw na świecie uprawiane są na wyspach archipelagu Malajskiego w Indonezji: Sumatra, Sulawesi i Jawa. Około 15 procent całej kawy uprawianej w Indonezji to Arabika. Sumatra jest drugą co do wielkości wyspą w Indonezji. Kawa Mandheling z Sumatry jest uprawiana na wzniosłych wulkanicznych zboczach góry Leuser w pobliżu portu Padang, w regionie Batak w środkowo-zachodniej Sumatrze. „Mandailing”, jest technicznie grupą etniczną w Indonezji, a nie regionem, jak Batak.
RYNEK KAWY NA TLE HISTORII
Drzewa kawowe zostały pierwotnie sprowadzone do Indonezji na początku XIX wieku przez Holendrów, którzy starali się przełamać światowy monopol arabski na uprawę kawy. W ciągu kilku lat kawa indonezyjska zdominowała światowy rynek kawy. Jednak pod koniec wieku choroba całkowicie zniszczyła plony. Drzewa kawy zostały skutecznie przesadzone i szybko zyskały duży udział w rynku światowym, dopóki plantacje nie zostały ponownie spustoszone podczas II wojny światowej.
Giling Basah, unikalna metoda stosowana w produkcji kaw sumatrzańskich, daje bardzo pełne body o skoncentrowanym smaku, przyozdobionym ziołowymi niuansami i pikantnym finiszem. Polega ona na obłuszczeniu pergaminu z ziaren o wilgotności około 50 procent (w porównaniu do 10 do 12 procent wilgoci, w większości innych regionów). Ten unikalny proces pozwala uzyskać charakterystyczny profil smakowy Sumatry (niska kwasowość, bogactwo, które utrzymuje się z tyłu podniebienia oraz czekoladowe wykończenie) i nadaje ziarnu zielonej charakterystyczny kolor.
InterAmerican kupuje Sumatrę klasy 1 jako podwójnie zbierana (DP) lub potrójnie zbierana (TP), odnosząc się do tego, ile razy kawa jest ręcznie zbierana pod kątem defektów. Ten dodatkowy środek kontroli jakości zapewnia bardzo spójny smak, który zawiera tylko ziarna o optymalnej dojrzałości.